Telegraaf Magazine Article

06 oct 2016 EINDHOVEN – Tijdens zijn studie in Miami ergerde Alexander Suma zich aan het constante gezoem van airco’s. Niet vanwege het geluid, maar vanwege de impact op het milieu. Hij bedacht een systeem waarmee meer energie opgewekt kan worden dan met zonnepanelen.


„Door het subtropisch klimaat voel je in Miami overal energie uit wind en zon stromen. Ik vroeg me af hoe je een gebouw met die elementen kon laten samenwerken.” Met deze gedachte begon de bouwkundig ingenieur een ontwerp te maken wat resulteerde in een ‘platte windmolen’ die op hoge gebouwen geplaatst kan worden. Daarbovenop zijn zonnepanelen geplaatst zodat ook geprofiteerd kan worden van de zon.

Hij liet een schetst van het systeem zien aan de vice-provost van de Universiteit in Miami. „Die sloot meteen de deur en belde de directeur en een patentdeskundige. Hij drukte me op het hart er met niemand over te praten, zelfs niet met mijn moeder, en voorspelde dat ik over 5 jaar miljonair zou zijn.”

Dat is 7 jaar geleden. Op de bankrekening van Suma staat geen miljoen, maar zijn bedrijf floreert. „Na jaren van onderzoek hebben we afgelopen juni ons product gepresenteerd en daarmee een technische doorbraak bereikt. Met zonnepanelen kun je hoogstens een gebouw van drie lagen energieneutraal maken. Ons systeem kan bij een gebouw van tien lagen het jaarlijks gebruik op nul krijgen.”

Het Powernest-systeem kan zowel op bestaande als nieuwe gebouwen worden geplaatst. Kern is de windturbine in het midden van de unit. Van alle kanten wordt de wind via een soort trechter naar de turbine geleid, waardoor deze sneller draait dan een gewone windmolen. In combinatie met de zonnepanelen levert dit meer energie op dan traditionele systemen.

Het bedrijf krijgt aanvragen uit de hele wereld. Dit jaar zijn al 23 units aangevraagd waaronder in Nederland, Denemarken en Aruba. In Rotterdam loopt een project waarbij 38 flats tegelijk worden aangepakt. „Het gaat om 4900 appartementen die in één klap energieneutraal worden. Dan maak je hele grote stappen.” Go to the article here.