Ibis Power vindt eerste klant30 jun. 2016 PowerNEST Awards

Een voorbeeld van een PowerNest, ingetekend op een hoog gebouw in Rotterdam. De wind kan van alle kanten door de openingen de bladen in beweging zetten en zo stroom opwekken.  
 
 

Ibis Power vindt eerste klant
EINDHOVEN

MICHEL THEEUWEN M.THEEUWEN@ED.NL

Het Eindhovense bedrijf IBIS Power heeft zijn eerste klanten gevonden voor de gecombineerde zonne- en windcentrale PowerNEST. Rabobank Nederland en de stad Kopenhagen gaan de centrale plaatsen.

Rabobank Nederland en Kopenhagen uit Eindhoven zijn de eerste afnemers van de PowerNEST, een combinatie van een wind- en zonne-energiecentrale. Dat is een product van het Eindhovense bedrijf IBIS Power. Corporatie Woonbedrijf bekijkt of er een geschikte locatie is om de centrale te testen. Ook de gesprekken met een hotel in Zandvoort zijn vergevorderd. Dat heeft het bedrijf, ooit gestart op de TU Eindhoven, gistermiddag bekendgemaakt.

Aanvankelijk ontwikkelde Alexander Suma een concept met een platte windmolen, als een hok bovenop het dak. Die is de laatste jaren doorontwikkeld, en daarbij bedekt met zonnepanelen en bovendien fors vergroot, over het hele dak. Daardoor levert de PowerNEST drie keer zoveel energie op dan alleen met zonnepanelen. Waardoor een beetje wolkenkrabber zelfvoorzienend kan zijn in energieverbruik.

“Als het gaat om het duurzaam opwekken van energie staat Nederland in Europa bijna onderaan”, zegt Suma. “Momenteel wordt slechts 5 procent van de energie hier duurzaam opgewekt. Over minder dan vier jaar moet dit 14 procent zijn. Door hoge gebouwen in het stedelijk gebied met PowerNEST duurzaam te maken, kan er op korte termijn een goede bijdrage worden geleverd aan de 2020 energie-doelstelling.”

Voorlopig is de PowerNest het meest effectief in de kuststrook van Nederland, aldus Suma, vanwege de wind. Daar verdient de investering zich in 8 tot 12 jaar terug. Daar wil hij zich ook vooral op richten. IBIS krijgt daarom binnenkort wellicht een vestiging in de Randstad. In Eindhoven blijft de researchafdeling gevestigd.

De bedenker van de PowerNEST heeft daarom ook veel waardering voor de stap die Woonbedrijf zet. De corporatie heeft een intentieverklaring getekend en zoekt een locatie. “Ze zijn nu wat meer geld kwijt, maar willen wel vooraan meedoen. Dat is mooi”, aldus Suma.

Rabobank Nederland bekijkt momenteel ook waar een PowerNEST gebouwd kan worden. Dat wordt niet de nieuwbouw aan de Fellenoord in Eindhoven vertelt directeur Duurzaamheid Bas Rüter. “De ontwikkeling van het gebouw dat we gaan huren, was al te ver. Dan zou de projectontwikkelaar het zelf hebben moeten betalen.” Hij zoekt nu aan de kust een vervanger. Bovendien gaat de bank met onder meer energiecoöperatie Van de Bron op zoek naar ‘daken’. Dat moet lukken, want volgens IBIS zijn er in Nederland in principe 4.000 geschikte hoge gebouwen.

Een eerste test is gedaan met een installatie in het Groningse Eemshaven. Die proef wijst uit dat er flinke opbrengsten zijn van de wind- en zonnecentrale. Een PowerNEST zou hoogbouw van 15 verdiepingen voor 85 procent van de energie kunnen voorzien.

Go to the article here.
Bekyt het artikel hier.